Höstprojekt på banan

I höst, med star den 4 oktober, genomför vi nästa steg i GKS utvecklingsplan för 18-hålsbanan.

Vi uppgraderar flera bunkrar på banan för att passa den stil på bunkrar som redan introducerats för några år sedan. Denna stil hämtar inspiration från de klassiska hedbanorna och är en viktig del av visionen för banans utveckling. Vi tar också bort ett par bunkrar för att skapa mer utrymme för trafiken runt första och fjärde greenen. Detta kommer att ge Alex och hans team en bättre chans att skapa bra ytor runt dessa greener.

Förutom bunkrar kommer vi att förbättra några av avrinningsområdena på greener. Detta kommer att ge spelarna fler spelalternativ och vi försöker flytta bort vatten från greenerna på samma gång. Speciellt på hål 10 kommer vi att eliminera ett område som håller vatten på baksidan av greenen. Detta är en del av strategin att skapa bättre växtförhållanden för gräset för att minska risken för att gräset dör.

På hål 5 tar vi bort träpalissaden på dammen och gör den till en gräsbacke, en grässlutning kommer att smälta in bättre i omgivningarna.

Vi kommer att rensa ut fler träd på 18-hålsbanan och även 9-hålsbanan om myndigheterna tillåter.
Vi tar bort träd av följande huvudskäl:

- Säkerhet
Banan har säkerhetsproblem på grund av bristen på avstånd mellan några hål. På dessa hål är det viktigt att spelarna kan se om det finns andra spelare att försöka undvika farliga situationer. Vi tittar därför på dessa områden för att öka synligheten genom att röja träd.

- Agronomiska utmaningar
Detta är en av huvudorsakerna till trädrensning. De stora träden blockerar solen samt luftcirkulation och sol och luft är avgörande för god grästillväxt. Under de senaste åren har vi sett en minskning av tillgängliga kemikalier för användning på golfbanor och även en önskan från klubben att använda mindre kemikalier. Detta gör det allt viktigare att se till att gräset har optimala odlingsförhållanden för att undvika att gräset dör. Speciellt på greenerna där gräset är mycket känsligt för sjukdomar är det viktigt att vi har god solexponering samt luftrörelse för att kunna torka ut ytan och därigenom minska risken för att gräset dör.

- Spelbarhet
Genom att ta bort träd har vi kunnat göra banan mindre svårspelad och mer strategisk genom att öppna upp för nya spelrader

- Estetik
Vi vill se en ökad framtoning av det landskap banan är byggd i. Detta blir då möjligt så att vi kan se och uppleva de dalar genom vilka många av hålen sträcker sig. Det gör också att golfbanan känns mindre mörk och innesluten.

Arbetena påbörjas den 4 oktober och då stänger vi hål 6-14. Det går fortfarande att spela hål 1-5 och 15-18 under tiden arbetena på bortre delen av banan färdigställs.

För er som gärna spelar 18 hål vill vi tipsa om att komplettera de 9 hålen på 18-hålsbanan med ett varv på 9-hålsbanan. Om ni föredrar 18-hålsbanan kan ni självklart spela hål 1-5 och 15-18 två varv.

Glöm inte att boka starttid på både 18-hålsbanan och 9-hålsbanan om ni ska kombinera. Om ni spelar två varv på 18-hålsbanan gäller samma sak, glöm inte att boka dubbla starttider.

Fr.o.m. den 4 oktober är den öppna delen av 18-hålsbanan endast öppen för medlemmar.

Vi vill också påminna om våra greenfeesamarbeten om ni vill passa på att gästa någon av våra samarbetsklubbar. Klicka här för att läsa om våra greenfeesamarbeten.

I dokumenten nedan hittar ni följande information:

- information och bilder som presenterades på höstmötet 2020
- information från banarkitekten, Caspar, om höstens projekt i GKS utvecklingsplan
- skisser som visar höstens arbeten
- banchefens information om banans status under året